Frågor och svar
Vad är psykosocial arbetsmiljö?
Psykosocial arbetsmiljö är den del av arbetsmiljön som rör de sociala och psykologiska aspekterna på arbetsplatsen. Det handlar om hur människor interagerar med varandra på jobbet, deras upplevelser av arbetsplatsen, och hur dessa faktorer påverkar deras välbefinnande och prestation.
Vad betyder psykosocial arbetsmiljö?
Psykosocial arbetsmiljö är ett begrepp som betyder att man tar hänsyn till de sociala och psykologiska faktorer på arbetsplatsen som påverkar de anställdas välbefinnande och prestation. Det handlar om att skapa en sund och gynnsam arbetsmiljö där människor trivs och kan arbeta effektivt samtidigt som deras psykiska och fysiska hälsa främjas.
Vad blir konsekvenser av en dålig psykosocial arbetsmiljö?
En ogynnsam psykosocial arbetsmiljö kan leda till en mängd negativa konsekvenser, både för anställda och för organisationen som helhet. Det kan vara allt från ökat stress och psykisk belasning, sjukfrånvaro, sjukskrivning, konflikter och dåligt rykte.
Hur förbättrar man psykosocial arbetsmiljö?
Några förbättringar kan vara att Implementera mentorprogram och erbjud möjligheter till yrkesutveckling och kompetensutveckling.
Samarbeta med arbetsmiljöorganisationer och specialister för att få expertkunskap och rådgivning.
Skapa en inkluderande arbetsplats som välkomnar mångfald av bakgrund, kultur och åsikter.
Skapa en trivsam och ergonomisk arbetsmiljö som främjar fysisk och mental komfort.
Lagar och regler
Förut så var samlingsordet kring hur vi mår och trivs på arbetsplats: psykosocial arbetsmiljö men idag så används istället begreppet organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA). Det är en del av olika faktrorer för att skapa bättre arbetsmiljö.
Det finns inte fasta regler och lagar kring just psykosocial arbetsmiljö, istället finns framtagna föreskrifterna i samråd med arbetsmarknadens parter och har fokus på förebyggande arbetsmiljöarbete.
Syftet med föreskrifterna är att människor inte ska behöva bli sjuka på grund av ohälsosam arbetsbelastning eller kränkande särbehandling på jobbet. Arbetsmarknaden och arbetslivet har förändrats likväl som kunskapen kring vilka orsaker som ligger till grund för arbetsrelaterad ohälsa i dagens arbetsliv.
Föreskrifterna förtydligar samt kompletterar det systematiska arbetsmiljöarbete som alla arbetsgivare är skyldiga att bedriva. Tydligare regler gör det lättare för arbetsgivare att göra rätt och stärker rättssäkerheten på området. I 11 § står det om starkt psykiskt påfrestande arbete.
Föreskrifterna styr inte arbetsgivaren på ett detaljerat sätt eftersom det finns en sådan stor variation och så olika förutsättningar i olika yrken och branscher, utan är mer som ett stöd som preciserar de faktorer som är viktiga att arbeta med i det systematiska arbetsmiljöarbete som alla arbetsgivare ska bedriva.
Läs mer om dessa föreskrifter på Arbetsmiljö miljöverket.